Lampaiden ja vuohien luonnonmukaisen tuotannon hyvät toimintatavat -opas

Lampaiden ja vuohien luonnonmukaisen tuotannon hyvät toimintatavat -oppaaseen on koottu luonnonmukaisen tuotannon tavoitteita, yleisiä ohjeita ja parhaita toimintatapoja. Opas sisältää ohjeita eläinaineksen, olosuhteiden, ruokinnan ja rehustuksen, laiduntamisen ja laidunrehun kehittämiseen. Lisäksi oppaassa on hyviä toimintatapoja katraan hoitoon, lampaiden käsittelyyn ja karitsojen kasvatukseen. Opas antaa käytännön vinkkejä luomuun liittymisestä sekä tuo esille toimintatapoja luomutuotannossa jo mukana oleville.

Lammastalous on yksi nopeimmin kehittyvä ja kasvava maatalouden tuotantosuunta. Vuonna 2014 luomulampaita ja -vuohia oli yhteensä noin 21 000 kpl. Ammattimaisista (yli 100 uuhta) lammastiloista on luomutuotannossa tällä hetkellä noin 45 %. Alan nousuun ovat vaikuttaneet mm. lähi- ja eettisesti tuotetun ruuan kysynnän kasvu sekä ekologisen tuotannon arvostaminen. Luomu- ja lähiruoka-ajattelu sopii hyvin lammastiloille ja linkki esimerkiksi Reko-lähiruokarinkien kautta kuluttajaan on lyhyt.

Oppaan tavoitteena on helpottaa lammas- ja vuohitilojen siirtymistä luomuun ja lisätä niiden määrää Suomessa. – Lammas- ja vuohitilan näkökulmasta luomutuotantoon siirtymisellä voi saada enemmän katetta työlleen. Tavoitteellinen menekin edistäminen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä tiloilla. Lihatuotannon kasvun lisäksi on oleellista saada markkinoille hyvää ja laadukasta lihaa myös tarjontahuippujen ulkopuolella, toteaa Näykki.

Oppaiden rahoituksesta on vastannut maa- ja metsätalousministeriö. Avaa opas tästä linkistä.

Julkaisusarjassa on lisäksi ilmestynyt

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut

  • Lampurivalmennus

    Lampurivalmennus auttaa löytämään kehittämisen paikat ja käytännön keinot parantaa tuloksia.